inlo@inlo.no +47 22 17 36 65

Bygg, ikke brenn bruer

12. januar 2015
Ingen kommentarer

Randi Undseth

– Muslimer i Elverum tar sterkt avstand fra terrorhandlingene i Frankrike. Vi må bygge bruer, ikke brenne dem, sier innvandrerne Mauricio Riquelme og Mourad Mensi.

Riquelme jobber i Elverum kommune, er katolikk og kom til Elverum etter at han flyktet fra diktaturet i Chile.

Han er kjent for mange som SV-politiker både i kommunestyret og fylkestinget, og er leder i Elverum kommunale innvandrerråd.

Mourad Mensi kommer opprinnelig fra Tunisia. Han er muslim, sykepleier ved Jotunhaugen sykehjem og kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet.

Han er leder for Elverum Islamic Center.

Helt samstemt

De to forgrunnsfigurene i innvandrermiljøet kommer fra hver sin religion, men er helt samstemt i å fordømme terrorhandlingen i Frankrike.

– Flertallet av innvandrerne i Elverum er muslimer. Som leder i innvandrerrådet snakker jeg på vegne av dem, sier Riquelme.

– Terror og vold kan uansett ikke begrunnes i religion. Det står ikke noe i Koranen om at muslimer må ty til vold om det lages karikaturer av profeten. Han hadde blitt opprørt om han hadde levd og opplevd slike handlinger gjort i hans navn. Ironisk nok var en av de drepte i terrorhandlingen en muslimsk politimann. Terroren rammer muslimer veldig hardt, sier Mensi.

Både han og Riquelme er opptatt av å få fram at alle muslimer i Elverum tar sterkt avstand fra terroren, vil forsvare ytringsfriheten, og håper det ikke vil føre til en sterkere opplevelse av «dere og oss».

– Har dere fått negative reaksjoner i Elverum som følge av terrorhandlingen?

– Nei, heldigvis ikke. Vi møter mennesker som vil diskutere, men det er helt greit. Ord må bekjempes med ord, ikke med sverd, sier Mensi.

Ikke generalisere

Han og Riquelme er redd ekstremismen kan komme hit også, men håper ingen generaliserer og skjærer alle over en kam.

– Ekstremismen rammer oss alle. Vi må stå sammen mot den, og vi kan ikke gjemme oss å ta ansvar for det ekstremistene gjør, sier Riquelme.

Det er Mourad Mensi helt enig i.

– Elendigheten drives ikke av Koranen eller av Islam, men av helt andre krefter. De tar vi sterk avstand fra. Vi kan ikke gå med bøyd hode, men må alle stå sammen for å bekjempe ytringsfriheten, sier Mourad Mensi.